Thursday, September 27, 2012

Arsenal Park

Fosta bază secretă și fabrică de munitie de la Orăștie a devenit astăzi o fabrică de adrenalină: Arsenal Park – complex turistic cu 3 stele pe epoleți.

camera_militar-300Istoria ARSENAL PARK începe acum 2000 de ani. ARSENAL PARK e localizat la marginea Orăștiei, în centrul fostului regat dacic, la distanță egală de cetățile dacice din munții Orăștiei: Blidaru, Costești, Sarmisegetuza Regia, Țara lui Decebal și Deceneu, țara pe unde au defilat legiunile lui Traian.
În perioada medievală, cetatea Orăștiei a supraviețuit invaziei mongole, asediilor turcești, ciumei din 1738 și numeroaselor bătălii feudale. La două salve de tun distanță avem alte două bastioane impresionante: Castelul Corvinilor de la Hunedoara și Cetatea Devei.
Teritoriul ARSENAL PARK are o puternică încărcătură militară. Se înțelege de ce a dispus regele Carol al II-lea, undeva între anii 1936 și 1938, darea în folosința armatei a unui spațiu de 88 de hectare pentru desfășurarea a diverse experimente, experimente în domeniul materialului explozibil și al muniției. In perioada celui de-al Doilea Război mondial fabrica ajunsese al doilea producător de muniție ca și cantitate din Europa.
In perioada comunistă se spunea că este cel mai bine păzit loc din România. Raportul fiind de un soldat la fiecare trei muncitori. Partea neagră a istoriei nu a ocolit nici acest spațiu prin multele accidente care au avut loc de a lungul istoriei, unele raportate altele nu.
După revoluție, fabrica a intrat într-un declin dramatic. Societatea hunedoreană a fost scoasă la vânzare în anul 2003, singurul ofertant fiind societatea timișoreană Timco, membră a grupului de firme Bega Grup. Perspectivele complexului fiind excelent speculate de  proprietarii grupului, ideile acestora nu s-au îndreptat către reluarea producției de muniție de război, ci către un proiect total inedit pentru aceste meleaguri, spre crearea unui complex turistic la cel mai înalt nivel calitativ, cu o tematică total diferită de ceea ce ar putea oferi locațiile similare: cea militară.
camera_tun-300Acolo unde se fabricau mine şi explozibil, acum se fabrică pace. Ceea ce parea să fie sfârșitul, este o noua pagină în istoria locului. ARSENAL PARK a creat o nouă formă de viaţă militară: Soldatul de Vacanţă. În perimetrul fostei fabrici de armamament de la Orăştie s-a păstrat spiritul bărbătesc şi atmosfera de cazarmă, însă în locul atelierelor în ruină, a buncărelor și depozitelor de muniții a răsărit o oază modernă de vacanță.
 Singurul complex turistic de vacanță cu specific militar din Europa, Arsenal Park, a fost inaugurat pe 13 iunie 2009, în urma unei investiții in valoare de 20 milioane de euro realizată de compania Bega Grup în fosta fabrică de muniție.
Buncărele și depozitele de muniție abandonate ale fostei fabrici Rompiro au fost transformate în vile și apartamente de lux, complexul fiind cotat la patru stele. Investiția a început în 2003, compania Bega Grup intenționând să dezvolte proiectul pentru încă patru ani, cu un total al sumelor alocate de 40 de milioane de euro, până la finalizarea lucrărilor.
Complexul de vacanță include 200 de locuri de cazare și se întinde pe o suprafață de 88 de hectare, fiind situat în mijlocul unei păduri de foioase de la marginea municipiului Orăștie. Aleile complexului turistic sunt străjuite de 70 de tunuri, TAB-uri, transportoare șenilate, dispositive antirachetă, mitraliere și tunuri antiaeriene, lansatoare de rachete, camioane militare, o ambulanță militară, o locomotivă, un avion IAR 93, un elicopter Kamov Ka 26. Acesta este cel mai mare muzeu de tehnică militară din România deschis publicului.
Turiștii excentrici pot dormi pe paturi amplasate pe afeturi de tun, în TAB-uri sau chiar sub pământ, în bunkere sau în camere luxoase. Oaspeții au la dispoziție un areal vast de terenuri pentru exploatare și o mulțime de activități care să îi țină antrenați.
 Strada Codrului nr. 25,
Orastie, Hunedoara, 335700, RO
Telefon: 0354 501 001;
Fax: 0354 501 002;
Mobil: 0731 210433
E-mail: office@arsenalpark.ro
Coordonate GPS:
Latitudine: 45°50'06,60" N,
Longitudine: 23°09'49,88" E
sursa informatiei:
 http://www.arsenalpark.ro/

No comments:

Post a Comment